Dorpswoning met diamantslijperij

Beschrijving

Dorpswoning met voortuintje en voormalige diamantslijperij van omstreeks 1907 in opdracht van Joseph Van Eyken-Bosmans, diamantslijper te Zandvliet. Omstreeks 1913 is het achterliggende werkhuis uitgebreid.

De voortuin is afgezoomd door een lage bakstenen ommuring met toegang door middel van hardstenen treden. Aan rechterzijde is een bakstenen gaanpad en daarnaast een deels gekasseide doorrij tot het achterliggende werkhuis, dat voorzien is van platte bedaking.

Het woonhuis heeft een gevelbreedte van twee traveeën, en is één bouwlaag hoog. Het gaat om een bakstenen lijstgevel met getoogde gevelopeningen onder een geprofileerde houten kroonlijst. Opvallend is de doorlopende vensterdorpel en onderbouw in blauwe hardsteen. De gevel is verlevendigd met gele en gesinterde baksteen voor de ontlastingsbogen en muurbanden, bekroond met een verzonken blind fries. De toegang bezit hardstenen treden en is voorzien van een beglaasde voordeur met bovenlichten die decoratief zijn uitgewerkt smeedwerk met bloemmotief. De bedaking is vernieuwd met inbreng van twee dakvlakvensters. Ook het vensterschrijnwerk is vervangen, terwijl dit in het achterliggende werkhuis bewaard is gebleven. De verankerde voorgevel van dit laatste bestaat uit vier traveeën met toegang in de rechter travee en een langwerpig venster op de verdieping.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummers 1447, 1396.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1907/13, 1913/19.