erfgoedobject

Serristenvilla met serre

bouwkundig element
ID
301673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301673

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden serristenvilla uit het interbellum met een voortuin afgezet door een ijzeren hekken uit de bouwperiode (?). De woning werd kadastraal geregistreerd in 1929 in eigendom van "druivenkweker" Pierre – Jospeh Willockx- Tersago samen met tien extra serres. De woning is kenmerkend voor de serristenvilla's uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in de streek en behield zijn verzorgd uitgewerkt schrijnwerk, wat steeds zeldzamer wordt. Links naast de woning staat nog een standaardserre (geknikte vorm) met houten gebint.

Woning van twee bouwlagen onder haaks in elkaar gewerkte, geknikte zadeldaken (pannen). Kenmerkend zijn de combinatie van een lijst- en puntgevel met een portiek in uitgewerkt houtwerk en een erker met bekronend balkon. De korfboogvormige vensters behielden hun oorspronkelijke schrijnwerk met kleinere roedeverdeling bovenaan. De gevel kreeg verder ook nog een decoratieve uitwerking door de combinatie van gele baksteen met rode bakstenen omlopende banden en ontlastingsbogen. Verder werden de erker en het portiek afgezet met een uitgewerkte omlopende kroonlijst. De zijgevels zijn zoals gewoonlijk zeer sober, met links een recentere uitbouw en rechts een eenvoudige erker.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1929/1-7/5.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serristenvilla met serre [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.