Batterij WN Karthauserdünen

Beschrijving

De restanten van de Kustbatterij WN Karthauserdünen of de ex kustbatterij Groenendijk Plage van de landmacht zijn gelegen aan het kruispunt Kinderlaan - Toekomstlaan - Nieuwpoortse Steenweg nabij nummer 105 in Oostduinkerke.

Rond het kruispunt van de N396 en de N365 ligt deze grote bunkersite. De grootste concentratie ligt net ten noorden van het kruispunt, naast de weg. Deze site was de eerste opstelling van de leger kustbatterij Groenendijk Plage. Zoals de andere leger kustbatterijen stond deze op bijna twee kilometer van de kust.

Al in 1941 was er op deze plaats een batterij gelegen, de 1e batterij van HKAA 826 met zes 15.5 cm kanonnen. In 1943 werd ze verplaatst naar de kustlijn waar ze op dezelfde lijn stond als de marinebatterijen (Stp Von der Tann of HKB Groenenwijk Plage). In het najaar van 1943 werd ook de eenheid hernoemd de Abteilung werd dan Abteilung I van HKAR 1240. Men vindt hier twee soorten Wellblech bunkers voor manschappen terug, alsook verschillende kleine constructies voor opslag of munitie. De aanwending van deze dunwandige, kwalitatief slechte bunkers toont eens te meer aan dat de landmacht weinig of geen ervaring had met kustbatterijen en/of dat ze er niet in geïnteresseerd waren.

Het is opmerkelijk dat hier ook enkele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog te vinden zijn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is dit deel steeds in Belgische handen gebleven. Deze bunkers zijn te herkennen aan hun kleine afmetingen en/of hun slechte kwaliteit beton en afwerking.

De grote hoeveelheid bouwwerken maakt de site interessant; 39 constructies. Bovendien schetst ze hoe de landmacht in het begin van de oorlog een batterij installeerde. Types:

• 7 x Wellblech - groot model
  • 5 x Wellblech - klein model
  • 4 x opslag - baksteen
  • 2 x opslag - beton
  • 1 x keukengebouw
  • 1 x wateropslag - beton
  • 1 x verblijf - baksteen

Dit zijn de bouwwerken die zeker tot de batterij gehoord hebben.

• Eenheid: van 1941 1e batterij van HKAA 826
  • Van 15 Nov 1943 5e batterij van HKAA 1240
  • 6 * 15.5 cm K 418 (f) kanonnen

Toestand: de bunkers zijn toegankelijk en liggen voor 99% in een veeweide. 1% ligt op het terrein van de watertoren.

Bron: Beschermingsdossier DW002377