Twee opgaande eiken als herdenkingsbomen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Neerijse

Beschrijving

Twee mooi ontwikkelde en beeldbepalende zomereiken staan verspreid langs de Dorpsstraat, ten noorden van het kerkhof bij de parochiekerk Sint-Pieter en Paulus. Het zijn twee opgaande dorpsbomen met stamomtrekken van 258 cm (in het oosten) en 265 cm (in het westen). De beide bomen zijn even groot wat doet vermoeden dat ze in dezelfde periode zijn geplant. Van de westelijke zomereik bij de inkom van het kerkhof weten we dat hij geplant is naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van België. Aan de voet van de boom staat een arduinen herdenkingssteen met de vermelding 1830 – 1930. De oostelijke zomereik staat aan de overkant van de straat op een driehoekig pleintje. Of deze boom ook aangeplant is in 1930 is niet geweten, hij kan ook aangeplant zijn als herdenkingsboom na de eerste Wereldoorlog.

Auteurs: Van der Linden, Geert