Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer E. Sasse, naar een ontwerp door de architect Jos. Goeyvaerts uit 1909. Het gebouw werd opgetrokken door het aannemersbedrijf van de schoonvader van de architect, Victor Merckx-Verellen.

De woning Sasse behoort tot het vroege oeuvre van Jos. Goeyvaerts, medestichter van de Kring voor Bouwkunde, die als architect actief was van omstreeks 1905 tot begin jaren 1940. Waar zijn eerste realisaties veeleer een neotraditioneel idioom volgden, paste hij vanaf de jaren 1910 zowel de beaux-artsstijl als de art nouveau toe. De eigen woning uit 1912 in de Rotterdamstraat en de Residentie Carlier uit 1913 op de hoek van Britselei en Mechelsesteenweg, gelden als zijn belangrijkste realisaties uit deze periode. Tijdens het interbellum evolueert het werk van Goeyvaerts in de richting van de art-decostijl en vervolgens naar een gematigd modernisme.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken, geaccentueerd door speklagen, ontlastingsbogen uit grijze baksteen. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint, puilijst en lekdrempels, witte natuursteen voor consoles, sluitstenen en onderdorpels. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door lisenen en een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering op de eerste verdieping. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van steekboogopeningen, op de tweede verdieping met sluitsteen, onderdorpel en smeedijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Zoals gebruikelijk beslaat de enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken in de achterbouw. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.