Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Louis Van Gastel (gevelinscriptie) uit 1920. Opdrachtgever was de Fransman Charles Maurice Patry (°Hâvre, 1880), die in 1908 als kassier van American Express vanuit Parijs naar Antwerpen was geëmigreerd, samen met zijn echtgenote Susanne Adrienne Achér (°Hâvre, 1882) en hun zoon Pierre Raymond Valentin Patry (°Parijs, 1906). Het gezin bracht de Eerste Wereldoorlog vermoedelijk door in Frankrijk, en vestigde zich in 1920 vanuit Straatsburg in Berchem. Op dat moment was Patry directeur van de scheepsbevrachter Les Affrêteurs Réunis.

Over het oeuvre en de loopbaan van Louis Van Gastel, actief vanaf omstreeks 1908, is weinig bekend. Slechts een handvol bouwprojecten kon worden geïdentificeerd, waaronder de woning Verspreeuwen uit 1923 aan de van Putlei.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel heeft vermoedelijk een parement uit witte natuursteen, vandaag overschilderd, op een geblokte plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, waarvan de penanten medaillons dragen met sterk uitgelengde strikken. Het wordt over de volledige hoogte gemarkeerd door oplopende bow-windows met drielichten, een balustrade op de begane grond en een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering op de eerste verdieping, en als bekroning een gebogen dakkapel met vlak omlijste oculus, sluitsteen en gebogen waterlijst. Vlak omlijst rechthoekig portaal en oculus met bloemenguirlande, strik en draperie. Een gekorniste houten kroonlijst op consoles, boven een fries met bloemenguirlandes, vormt de gevelbeëindiging; houten oeil-de-boeuf. De trigliefconsoles met rozet en drop, guirlandes, medaillons, strikken en draperie die het geveldecor uitmaken, zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Van het houten schrijnwerk zijn enkel de bewerkte inkomdeur en de oculi bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een suite van salon en eetkamer, met de keuken in de achterbouw. De eerste verdieping telt twee kamers en een zijkamertje, het dakniveau twee mansardes en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#6361; vreemdelingendossier 481#127060.