Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Henri Van Dijck, naar een ontwerp door de architect Guillaume Peeters (gevelinscriptie) uit eind 1928. De werken werden in de loop van 1929 uitgevoerd.

De woning Van Dijck behoort tot het rijpere oeuvre van Guillaume Peeters, die als architect in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest vanaf omstreeks 1905. Uit het vroege interbellum dateren de villa Schenck aan de Della Faillelaan en enkele rijwoningen in cottagestijl in de wijk Pulhof te Berchem, zoals Koninklijkelaan 113, 115 en 117, zijn eigen woning, en Lodewijk Gerritslaan 35, 41 en 43.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, ruim verwerkt met witte natuursteen voor speklagen, lateien, lekdrempels, onderdorpels, de bow-window en gevelbeëindiging. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint, en leien als dakbdekking. Axiaal van opzet, wordt de compositie gemarkeerd door de brede bow-window van de bel-etage, met bewerkte consoles en een golvende bekroning. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van deur- en vensteropeningen, in de gedrukte pui met afgeronde bovenhoeken, op de tweede verdieping getoogd met een sierlijst en onderdorpel. Een houten kroonlijst op gekoppelde consoles, en drie dakkapellen met de klemtoon op de middelste, vormen de gevelbeëindiging. Het gevernist houten schrijnwerk van de inkomdeur met smeedijzeren waaier en de vensters is bewaard; glas-in-loodramen met geometrisch art-decopatroon op de begane grond.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, een kantoor en de keuken met pomphuis en ‘monte-plats’. De suite van salon en eetkamer met overdekt terras beslaan over de volledige diepte de bel-etage. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers en de badkamer; het dakniveau herbergt twee overige slaapkamers en een mansarde.