Hoogstamboomgaard

• is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Hoogstamboomgaard

• is aangeduid als vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde Hoogstamboomgaard

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard is gelegen in de Alfonsstraat nabij Bommershoven. De boomgaard bestaat voornamelijk uit kersen. De bomen hebben een representatieve groeivorm en er is weinig uitval, de boomgaard is nog vrij volledig. Deze boomgaard is voor het eerst afgebeeld op de topografische kaart uit 1960.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. In de omgeving van Bommershoven wordt dit aspect versterkt door de sterke visuele relatie tussen het bouwkundig erfgoed (kerk, kasteel en hoeves) en de boomgaarden. De historische samenhang tussen de hoeves en de boomgaarden is duidelijk afleesbaar in het landschap. Veel van de boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde. Ook zijn er verschillende meidoornhagen aanwezig die samen met de hoogstamboomgaarden een sterke ensemble vormen.

Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.

Auteurs: de Haan, Aukje