Winkelpand in art-decostijl

Beschrijving

Kapperszaak met woonst in art-decostijl op de hoek van Frederik de Merodeplein en Kardinaal Mercierlei, naar een ontwerp door de in Roeselare gevestigde architect Henri De Roeck uit eind 1927. Het project verving een eerder ontwerp met een gelijkaardig programma uit begin dat jaar, waarvan de architect niet kon geïdentificeerd worden. Opdrachtgever was de haarkapper Gerard Jozef Van Dongen (°Bergen op Zoom, 1893), die zich in 1911 vanuit zijn geboorteplaats in Antwerpen gevestigd had. Hij huwde in 1919 te Bergen op Zoom met Maria Adriana Veraart (°Bergen op Zoom, 1895). Van Henri De Roeck is verder de villa Stappers uit 1926 bekend, gelegen op de hoek van de Grotesteenweg en de Jan Moorkensstraat in Berchem, in een verwante art-decostijl beïnvloed door de Amsterdamse School.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat het hoekgebouw twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met rollagen, gebruik van witte natuursteen (beschilderd) voor de pui, speklagen, erkerbases, hoek- en dekstenen, blauwe hardsteen voor de plint en leien als dakbedekking. Detaillering en metselwerk zijn qua expressie verwant met de architectuur van de Amsterdamse School. Volkomen symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de hoektravee, die doorloopt in een getuit dakvenster met klauwstukken en polygonale oculus. Een driehoekig balkon met smeedijzeren borstwering maakt de overgang van rechthoekige winkelpui naar de afgeschuinde bovenbouw. De centrale winkelpui met bewerkte hoekpilaster en dubbel portaal, wordt geflankeerd door de vitrines van het heren- en damessalon. Driezijdige erkers markeren de zijtraveeën van de bovenverdieping, afgewerkt met een breed uitkragende kroonlijst en gestrekte dakkapellen. Het houten schrijnwerk van de winkelpui inclusief de winkeldeuren, en van de bovenvensters, erkers en dakkapellen met kleine roeden in het bovenlicht, is bewaard.

Volgens de bouwplannen bood de begane grond ruimte aan een kapsalon voor heren en één voor dames, gescheiden door een kleine, centrale winkelruimte die ook als vestibule fungeerde, en waarop achteraan de wachtkamer aansloot. De eerste verdieping bood ruimte aan een appartement bestaande uit een eetkamer en keuken, twee slaapkamers en een badkamer, met nog een derde slaapkamer en twee zolders op de mansarde.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 961#9220 (project De Roeck), 961#8731 (1ste project); vreemdelingendossiers 481#139806 en 968#9659.