Opgaande linde bij de Sint-Dymphnakapel

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Sint-Dimpnakapel

Beschrijving

Naast de Sint-Dimpnakapel te Zammel, staat een oude kapellinde. Deze zou geplant zijn in 1627, maar in tegenstelling tot andere imposante lindebomen (zoals de etagelinde in Westerlo) aangeplant rond dezelfde tijd, staat deze echter niet afgebeeld op de 18de-eeuwse kaarten zoals de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) en een figuratieve kaart uit 1783 met de geplande steenweg van Aarschot tot Geel. Het is dus twijfelachtig of deze linde werkelijk uit de eerste helft van de 17de eeuw dateert. Waarschijnlijker is dat er in 1627 wel degelijk een linde geplant werd, die in de loop van de 17de of 18de eeuw verdween en dat de huidige linde een jonger exemplaar is.

Auteurs: Kinnaer, Anse