Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Auguste Baugniet, naar een ontwerp door de architect Georges Matthyssens uit 1899. Hoewel de woning volgens de bouwaanvraag met slechts twee bouwlagen in plaats van de huidige drie gepland was, wijst niets op een latere verhoging. Vermoedelijk werd het project tijdens de bouw aangepast. Matthyssens had drie jaar eerder op het aanpalende perceel al het hotel Janssens tot stand gebracht.

De woning Baugniet behoort tot het vroege oeuvre van Georges Matthyssens, die vanaf eind jaren 1870 een succesvolle loopbaan uitbouwde in Antwerpen, maar na de Eerste Wereldoorlog niet meer actief lijkt te zijn geweest. In deze periode paste Matthyssens in zijn oeuvre zowel de pittoreske neo-Vlaamserenaissance als het meer conventionele neoclassicisme toe, soms met een detaillering en ornamentiek ontleend aan de second-empirestijl. In de laatste fase van zijn loopbaan kort vóór de Eerste Wereldoorlog combineerde de architect een privépraktijk met ontwerpopdrachten en vastgoedprojecten voor L’Epargne Immobilière, waarvan hij afgevaardigd bestuurder-directeur was. Tot de belangrijkste realisaties van deze bouwmaatschappij behoren twee opmerkelijke handels- en kantoorgebouwen: een monumentaal beaux-artspand in de Jezusstraat waar ook de zetel van de maatschappij gevestigd was, en een elegant hoekgebouw in art-nouveaustijl op de Meir.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderd lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Axiaal-symmetrisch van opzet, horizontaal geleed door de puilijst, kordonvormende lekdrempels en waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door Ionische pilasters en een balkon met consoles en balustrade op de eerste verdieping, en door een gekorniste kroonlijst met tandlijst. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met sluitstenen, de bovenvensters met onderdorpels, en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de ijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door een zijdelings ingeplante inkom- en traphal.