Muurschilderingen parochiekerk Onze-Lieve-Vrouwe

Beschrijving

Portretten van de graven en de gravinnen van Vlaanderen in de spaarnissen van de Sint-Catharinakapel, uit verschillende perioden. Vanaf 1372, 27 portretten door Jan van der Asselt; in 1406 Filips de Stoute en Margareta van Male door Melchior Broederlam; in 1507 Jan zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute, Maximiliaan van Oostenrijk, Maria van Bourgondië, Filips de Schone; latere toevoegingen. Ontdekking van de portrettenreeks in 1858 naar aanleiding van schilderwerken. De eerste 17 waren totaal verdwenen, de overige fragmentair bewaard. Opnieuw geschilderd met aanvullingen van nieuwe portretten door Jean Van der Plaetsen (1869-1872).

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 319 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).

Auteurs: Bergmans, Anna

Over de muurschildering in de gravenkapel werd gepubliceerd:
  • VAN ELSLANDE R. 1987: Jan van der Asselt, hofschilder van Lodewijk van Male, De Leiegouw, 29.7, 420-444.