Dorpskom Sint-Pauwels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Pauwels

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Pauwels

Beschrijving

De dorpskom van Sint-Pauwels wordt bepaald door een driehoekige met gras begroeide en beboomde dries. Ten noorden liggen onder andere de parochiekerk Sint-Paulus, het kerkplein, de pastorie en de Roomanmolen.

De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit één- of tweelaagse burgerhuizen, onderaan soms tot handelshuis verbouwd. De verschillende straathoeken worden ingenomen door (voormalige) herbergen. De geslotenheid van het plein wordt nog versterkt door de engheid van de straatdoorgangen.

De arduinen gemeentepomp, een burgerhuis met art-nouveaumotieven, een hardstenen gedateerde deuromlijsting, het voormalige schoolgebouwtje met beeldnis en het oud gemeentehuis in neotraditionele baksteenarchitectuur verlevendigen de dorpskom. Karakterbepalend zijn de driehoekige vorm van de dries, de parochiekerk met vroeggotische toren, het kerkhofhekken in kunstsmeedwerk en de ronde stenen stellingkorenmolen.

Ten zuiden van de dries lagen vroeger weiden en akkers. Deze werden verkaveld.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000656, Geografisch pakket Sint-Gillis-Waas.