Dorpskern Meerbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Meerbeke

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Meerbeke

Beschrijving

De dorpskern van Meerbeke wordt bepaald door de De parochiekerk Sint-Pieter. De kerk is langsheen beide zijbeuken en het koor omringd door een ommuurd kerkhof. Aan de voorzijde bevindt zich een ommuurd kerkplein met oorlogsmonument en een aantal bomen. De historische kern van de gemeente Meerbeke (Ninove) is gegroeid omheen deze kerk maar is anno 2015 in twee delen gesplitst door de Halsesteenweg. Aan de zijde van de kerk bevinden zich onder meer een klooster en 19de- en 20ste-eeuwse dorpswoningen. Tegenover de kerk bevinden zich aan de overzijde van de Halsesteenweg enkele 19de-eeuwse burgerhuizen en de pastorie. Vlakbij bevindt zich ook de voormalige Stoommouterij en -brouwerij De Engel (ook gekend als Stoomcichoreifabriek De Munck).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Digitaal Beschermingsdossier DO002126, Kerkhof met muur en omgeving (S.N., 2000).

Auteurs: Declercq, Daan