Muurschilderingen Sint-Quintinuskathedraal

Beschrijving

Op de noordwestelijke vieringpijler in het schip, dicht bij de Corneliskapel, bevinden zich de afbeeldingen van de Heilige Cornelius en Antonius. Cornelius als bisschop is gekleed in albe, dalmatiek, koorkap en mijter. Met de rechterhand houdt hij de bisschoppelijke kromstaf vast, in de linkerhand draagt hij zijn persoonlijk attribuut, de hoorn; eerste helft 15de eeuw (143 x 69 centimeter). Antonius is afgebeeld als kluizenaar in bruine pij en kap, het habijt van zijn orde de antonieten. In de rechterhand draagt hij de abtsstaf, in de linker een gebedenboek en belletje, waarmee de antonieten hun komst aankondigden bij de pestlijders. Aan zijn voeten zijn vlammen zichtbaar die verwijzen naar het Sint-Antoniusvuur, een geduchte besmettelijke ziekte; eerste helft 15de eeuw (150 x 66 centimeter).

Op de tweede zuil aan de zuidkant, is de martelares Heilige Lucia voorgesteld. Zij draagt een kleed en een wijde mantel, met boek in de rechterhand. Zij staat tussen twee beulen die zijn gekleed in korte tuniek met puntige schoenen; onderschrift SAN[C]T[A] LUCIA, 15de eeuw (120 x 124 centimeter).

Ontdekking tijdens ontpleisteringswerken in 1887. Restauratie vermoedelijk door Cornelis Leegenhoek in 1936.

Godfried Guffens tekende voor de statische heiligenfiguren in het koor en de muurschilderingen in de doopkapel met voorstelling van het Doopsel van Christus, de Kruisdood, de verdrijving van Adam en Eva uit het Aards Paradijs, en ten slotte de figuren van de eerste acht bisschoppen van het bisdom Luik (1876-1879).

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 314. (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • SMETS L.1996: Muurschilderingen in Limburg, Rijkel, 26, 58.
  • VANTHILLO C., 1994: Hasselt, Sint-Kwintenskathedraal in: BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 130-131.

Auteurs: Bergmans, Anna