Muurschilderingen Sint-Niklaaskerk

Beschrijving

Architectuurpolychromie, 13de tot 15de eeuw; gewelfschilderingen midden 15de eeuw en circa 1500 (?).

1. Architectuurpolychromie in het schip: meermaals fragmenten gepubliceerd en gefotografeerd; door steekproeven bevestigd. Geen globaal overzicht of reconstructietekeningen voorhanden door onvolledig onderzoek. Registratie van kleuren, biezen, decoratieve motieven, friezen, voegenschilderingen. Wegens bedreiging van de restanten, wordt sedert 1993 de met het blote oog waarneembare polychromie vastgelegd en gedocumenteerd met foto's. Een inzicht in de lagenopbouw ontbreekt. Het jongste rapport (Guido J. Bral, 1996) onderscheidt drie verschillende fasen: 13de-14de-15de eeuw.

2. Gewelven metselaarskapel en aanpalende gewelven kooromgang. Op iedere gewelfschelp van de askapel twee engelen met passiewerktuigen en met wapenschilden waarop symbolen van de metselaarsnering; Maria, gekroond op een bank zittend; heilige bisschop (Nicolaas?). In de aanpalende travee van de kooromgang: engelen met tekstbanderollen en één met harp. Oudste fase: circa 1450 (engelen hernomen in de 16de eeuw (?). Rankwerk met bloemen vertrekkend vanuit de sluitstenen; rankwerk met bloemen in de kooromgang, hier met wapenschilden en linten; circa 1500 (?).

3. Gewelven koor: rankwerk met bloemen vertrekkend vanuit de sluitstenen, circa 1500.

Gewelfschilderingen ontdekt in 1970 en 1975, tijdens de ontpleistering van het koor. Restauratie door Piet De Vuyst 1981-1983. Vrijwel onleesbaar wegens dooreenlopen van verschillende fragmentaire beschilderingsniveaus.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 313.
  • BRAL G. 1996: Sint-Niklaaskerk Gent. Vooronderzoek gewelf- en bovenlichtmuren. Schilderingen schip en zijbeuken (onuitgegeven rapport).
  • BUYLE M. 1994: Gent, Sint-Niklaaskerk, in: BUYLE M. en BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 126-127.
  • MARTENS M. 1989: De muurschilderkunst te Gent (12de tot 16de eeuw), Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Klasse der Schone Kunsten 51.46, Brussel, 104-116.

Auteurs: Bergmans, Anna