Ingangspoort abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Beschrijving

Op het Kerkplein overblijfsel, vermoedelijk rechtervleugel, van de monumentale ingangspoort tot de abdij, omgevormd tot woonhuis na de opheffing van de abdij. Bakstenen constructie met verwerking van zandsteen; twee bouwlagen onder een gebogen, afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) met scherpe helling, daterend uit de 17de eeuw. Witgekalkte voorgevel van twee traveeën op gepikte, afgeschuinde sokkel van zandsteen. Lijstgevel gemarkeerd door zware barokke motieven: imposante linker hoekpilaster van zandsteen met geblokte schacht, dwarsliggende voluut als kapiteel en hoge impost; bovenverdieping links, afgelijnd door kleinere voluutkraagsteen met impost en verfraaid door centrale witgekalkte cartouche. Sporen van cordons, onversierde architraaf en geprofileerde daklijst. Rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw. Achtergevel afgelijnd door twee zandstenen hoekpilasters met platliggende voluut als kapiteel en impost. Gedicht klooster- en kruiskozijn in vlakke zandstenen omlijsting met gemarkeerde tussen- en bovendorpel. Ervoor, recente eenlaagse bijbouw onder lessenaarsdak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle