Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Beschrijving

Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100 cm), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.

Westgevel: ten noorden van het portaal: Christus en de Samaritaanse vrouw (74 x 84 cm), 15de eeuw

Noordelijke kooromgang, gewelf: ontdekt in 2014. Ter hoogte van de bidtribune van Lodewijk van Gruuthuse zijn de gewelfvlakken versierd met vliegende engelen die een loverkrans dragen waarbinnen een gekroonde Madonna op de maansikkel met haar kind in de armen is afgebeeld, derde kwart 15de eeuw.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 300 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • BUYLE M. 1994: Brugge, Onze-Lieve-Vrouwekerk, in BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 90-91.

Auteurs: Bergmans, Anna