erfgoedobject

Muurschildering Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

bouwkundig element
ID
301417
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301417

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de noordelijke kloostervleugel is een Kruisdragende Christus (185 x 176 cm) voorgesteld. De Christusfiguur met kruisnimbus, doornenkroon en een bloedend hoofd, torst het kruis met opschrift INRI op zijn rechterschouder. Hij draagt een grijsblauw kleed. Aan de gordel in zijn lende is een touw met spijkerblok bevestigd. Dat is een houten folterblok waarop spijkers zijn geslagen die bij het stappen zijn benen verwonden. Het is een iconografisch detail dat het lijden van Christus versterkt en typisch is voor de laatmiddeleeuwse uitbeelding van het thema in de Nederlanden. Hij loopt op een heuvelachtige begroeide grond. De rode achtergrond is bezaaid met een donkerrood sjabloonmotief. Een zwarte boord omkadert de voorstelling met onderaan een niet meer leesbare tekst in gotische minuskel. Rond de zwarte boord zijn leliemotieven met het sjabloon aangebracht op de witte bepleistering. De bepleistering is traditioneel en bevindt zich op een binnenmuur met gevlochten takken en leemopvulling. In de onderste laag is veel grof zand en stro aanwezig en zeer weinig kalk. De bovenste laag bevat meer kalk en is gladgestreken om beschildering mogelijk te maken. De muurschildering uit de late 15de - begin 16de eeuw is goed bewaard. De detaillering van plooien en schaduwen is nog zichtbaar in negatief, terwijl de kleur nagenoeg verdwenen is.

  • BUYLE M. 1994: Aalst, Oud Hospitaal, in BUYLE M. & BERGMANS A., Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L cahier 2, Brussel, 76-77.

Auteurs: Bergmans, Anna
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Onze-Lieve-Vrouwhospitaal


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Muurschildering Onze-Lieve-Vrouwhospitaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301417 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.