Dorpskom Sinaai

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sinaai

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai

Beschrijving

De dorpskom van Sinaai is een prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. Centraal in de dorpskom bevindt zich de Dries, met aan de oostzijde een grasplein, omzoomd met bomen, ten westen de Sint-Catharinakerk met kerkhof en tussen beide het gemeentehuis en enkele woningen. Rond de Dries wordt de bebouwing gevormd door kleinschalige dorps-, stadswoningen en burgerhuizen van veelal twee bouwlagen. Op dit centrale plein komen verschillende straten uit: Sinaaidorp in de westelijke hoek, de Edgard Tinelstraat, Katharinastraat en Vleeshouwersstraat aan de noordzijde, de Belselewegel in het oosten en de Hulstbaan in de zuidoostelijke hoek.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000701, Dorpskom (VAN DEN BOSSCHE H., 1983).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Dries, Sint-Niklaas, schaal 1:10 [online], Geoportaal (geraadpleegd op 9 september 2014).

Auteurs: Daemen, Caroline; Van den Bossche, Hedwig