Aelmeersstraat en omgeving

Beschrijving

Het dorpsgezicht Aelmeersstraat en omgeving betreft een gebied tussen de linker Scheldeoever en het dorpscentrum van Heusden met de Aelmeersstraat als centrale as. De Aelmeersstraat vangt aan bij de Veerdreef, die van een oud vroeger Scheldeveer leidt naar Heusdendorp, en eindigt aan de Meersstraat, een oude verbindingsweg van Heusden-centrum met Destelbergen. De Aelmeersstraat zelf, een smalle verharde weg aan weerszij grotendeels afgeboord door een rij opgaande bomen (waaronder populier, eik en esdoorn), is eveneens een oud straattracé dat min of meer parallel verloopt aan de Schelde door het grensgebied van de Scheldemeersen en de hoger gelegen dorpskom. Aan weerszij van de Aelmeersstraat en tegenover het uiteinde ervan bevinden zich vanouds kasteeldomeinen. Het is de geconcentreerde ligging van deze kasteelparken die het bijzondere en uitgesproken specifiek landelijk karakter van het afgebakende dorpsgezicht bepalen. De meeste van de kastelen in dit gebied waren vroegere 'huizen van plaisance' of 'maison de campagne' en gaan doorgaans terug op een oudere site met walgracht die in oorsprong wellicht veelal opklimt tot de late middeleeuwen of zoals het Goed ten Durpe in de Steenakkerstraat voortkwam uit een nog oudere nederzetting. De bebouwing bestaat nu nog steeds in hoofdzaak uit kastelen en hun kasteelparken met aanhorigheden en waterpartijen, enkele landhuizen en boerenhoven en een tweetal kapellen. Het geheel vormt een vrijwel ongeschonden geheel van gevarieerde, historisch landelijke architectuur gelegen in zijn origineel landelijk kader.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001044, Kasteelhoeve van kasteel Ocket, kapelletje van het Klaverken, boerenhuis en tolhuis, kasteel Stas de Richelle met koetshuis en hovenierswoning, Aelmeersstraat en omgeving.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Van den Bossche, Hedwig