Dorpskom Hemelveerdegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hemelveerdegem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hemelveerdegem

Beschrijving

Geografisch ligt de gemeente Hemelveerdegem op een drietal kilometer van de kruising van twee verkeerswegen Gent-Geraardsbergen en Ninove-Oudenaarde. De wegen die naar het dorp leiden, hebben enkel een lokale functie, wat het behoud van de vroegere wegenstructuur met bochten en smal wegprofiel verklaart. Topografisch is het dorp gebouwd op de rug van een zachte glooiing. Door zijn opbouw langs de heuvelrug en de situering van de kerk op een kruinplateau van 50 meter, biedt het dorpsbeeld - en dit bij elke toegangsweg naar het dorpsplein - een vormelijk spel tussen de bouwvolumes van de hoeven en het profiel van de kerk. Het niet-rechtlijnig tracé van de wegen zorgt voor een afwisselend perspectief.

Centraal in het dorpscentrum bevindt zich het Sint-Jans-Plein. Op dit dorpsplein komen vanuit verschillende windstreken enkele straten uit: vanuit het noorden Putse, vanuit het oosten Paepmunte en de Triepstraat, vanuit het zuiden de Keistraat en vanuit het westen de Molenstraat. De Molenstraat (naar het westen) volgt de kruinlijn van de heuvelrug en biedt enig vergezicht op de Dendervallei. De Triepstraat (naar het oosten) is een holle weg en wordt gevormd door een verhoogde berm en de bomenrij.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000653, Dorpskom (S.N., 1981).