Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Romain Donas, naar een ontwerp door de architect Edmond Van Waeterschoodt uit 1890. Aannemer was André-Jean Peeters uit de Vinkenstraat.

Het druk geornamenteerde hotel Donas is representatief voor het rijpe oeuvre van Edmond Van Waeterschoodt, die actief was vanaf omstreeks 1880 tot de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog. Naast het conventionele neoclassicisme legde hij zich tijdens de jaren 1890 vooral toe op de neo-Vlaamserenaissance, met als belangrijkste realisaties het herenhuis “Brabo” aan de Cogels-Osylei en het pittoreske hoekcomplex van de Transvaalstraat met het Tramplein, beide gelegen in de wijk Zurenborg.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bossage op de begane grond, schijnvoegen op de eerste verdieping en het middenrisaliet, rust op een geprofileerde, eveneens geboste plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, pui- en waterlijsten, en symmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door een erker met voluutconsoles op de eerste verdieping, en aansluitend een balkon en een entablement op de tweede verdieping. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting met oren, sluitsteen en waterlijst. In het neoclassicistische geveldecor zijn typische elementen uit de neo-Vlaamserenaissance verwerkt zoals diamantkoppen en wortelmotieven. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, panelenfries, en een gekorniste houten kroonlijst op modillons en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd schrijnwerk; bewaarde keldertralies en voetschraper uit smeedijzer.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan de klassieke typologie van het burgerhuis, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal en de keuken. De eerste verdieping biedt in de voorbouw ruimte aan een privé-salon met 'cabinet' en de grote slaapkamer, en in de achterbouw aan een werkkamer met bibliotheek. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, onder het dak twee mansardes en een zolder.