Dorpskom Mullem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Mullem

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskom Mullem

Beschrijving

De dorpskom van Mullem is een getuige van een bijna ongeschonden bewaarde vroegmiddeleeuwse bewoningssite, overeenstemmend met de huidige dorpskern, die zich ontwikkeld heeft naast een voormalige feodale omwalde motte, waar het zogenaamde kasteeltje staat, en in de buurt van de 12de-eeuwse Sint-Hilariuskerk.

De organisch opgebouwde dorpskom getuigt in zijn architectuur van een eenvoudige maar duidelijk gestructureerde gemeenschap: een dorpskern gegroeid rond de beschermde 12de-eeuwse romaanse kerk Sint-Hilarius en gevormd door de pastorie, typische plattelandswoningen en kleine hoeven, een dorpsherberg en de 19de-eeuwse onderwijzerswoning. In volume, opbouw en onderlinge structuur weerspiegelen de panden de status van de vroegere bewoners. Alle lage woningen zijn opgetrokken in eenvoudige landelijke materialen uit de onmiddellijke omgeving en zijn bedekt met typische kleipannen, alle gekaleid en gekleurd in het zogenaamde Mullems geel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000394, Dorpskom Mullem (advies KCML, 1999).