Pastorie Sint-Margaretaparochie met tuin

Beschrijving

De pastorie dateert uit de 18de eeuw en vertoont aanpassingen uit de 19de eeuw. Van beide bouwcampagnes zijn in het interieur en exterieur bouwsporen bewaard gebleven.

Historiek

Het huis dateert vermoedelijk uit de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast. In 1827 werd het aan de gemeente geschonken om dienst te doen als pastorie. De oudste vermelding in het kadaster levert vier percelen op die ten dienste staan van de pastoor: de pastorie, een huis, een tuin en een boomgaard. Kort voor 1873 worden de percelen omgevormd, het huis naast de pastorie wordt opgetrokken en de pastoor levert gronden en een stuk bijgebouw in. Er blijven nog de pastorie en de tuin over. De situatie bleef tot op het moment van de bescherming (2004) ongewijzigd.

Beschrijving

De pastorie is een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk was het bepleisterd doch nu ontdaan van de pleisterlaag. De deur heeft een hardstenen omlijsting. De voor- en achtergevel zijn identiek. Aansluitend bij de achtergevel staan twee oudere, vermoedelijk 18de-eeuwse, bijgebouwen. Ze werden meermaals verbouwd maar de balkenlaag en een rode tegelvloer bleven bewaard. Losstaand in de tuin staat nog een schuur. Het hoofdgebouw heeft een bijzondere indeling met een grote traphal aan de straatzijde en een gang die tot de achterdeur loopt. Rechts bevinden zich twee grote salons en links een groot en een klein salon. Een balkenconstructie en een grote open schouw in de salons aan de tuinzijde wijzen op een oudere bouwfase. Omstreeks de schenkingsdatum moet het pand ook verbouwd zijn gezien de schouwen in directoire- en empirestijl. Het pand behield zijn 19de-eeuwse situatie met schouwmantels, tapijttegelvloeren, stucwerk, een schouw met marmerimitatie, binnenschrijnwerk, geëtst glas, ingemaakte kasten met erin oud behangpapier. Op de bovenverdieping werd opnieuw één kamer rijker uitgewerkt met de reeds vermelde ingemaakte kasten en de schouw in marmerimitatie. Vermoedelijk gaat het hier om de bisschopskamer. Een fraaie 18de-eeuwse houten kwartdraaitrap verbindt beide verdiepingen. Opmerkelijk is de smeedijzeren armleuning tegen de muur. De kelder heeft een tongewelf.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002256, Pastorieën Waasland.
Auteurs: Mertens, Joeri