Cottage villa Riant Séjours

Beschrijving

Cottage villa uit het begin van de 20ste eeuw gelegen op de hoek van de Terhulpensesteenweg in een ruime tuin.

De villa werd in 1914 kadastraal geregistreerd samen met een kleine remise en serre in eigendom van Oscar Léopold Hubar- Lambrechts, majoor, uit Elsene. Deze eigenaar bezat ook de grotere villa aan de overzijde van de Terlindenlaan. De villa kadert in de ontwikkeling van het gehucht Maleizen aan de grens met Terhulpen waar nieuwe verkavelingen plaatsvonden op ontginningen van het Zoniënwoud. Het waren rijke Brusselse industriëlen die hier een villa op het platteland kwamen bouwen. Deze villa is in tegenstelling tot andere villa’s niet zo ruim en bezit ook geen aparte personeelswoning, maar is wel verzorgd uitgewerkt in de gangbare stijl voor de periode en de wijk ten zuiden van Maleizen.

Onderkelderde villa van één bouwlaag op een breukstenen onderbouw en onder een complexe bedaking met rode pannen. Beraapte muren, in de puntgevels met zwartgeschilderde stijlen en omlijstingen, refererend aan de vakwerkbouw. Tegen de zuidoostelijke gevel risaliet met erker uitlopend op een balkon en een veranda; voorts rechthoekige muuropeningen, overluifeld op de benedenverdieping, met deels bewaard schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1914/149.
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28.4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien