Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Serristenvilla uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1927 samen met 11 serres in eigendom van F.E. Van Daele – Vandenput. Deze bescheiden villa is een gaaf bewaard voorbeeld van de kenmerkende serristenvilla's uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in deze streek. Het meest kenmerkende zijn de elementen ontleend aan de cottagestijl met hier vooral het decoratief uitgewerkte portiek in hout.

Onderkelderde bakstenen villa met een combinatie van lijst- en puntgevel, van twee bouwlagen onder een pannen bedaking. Gebosseerde plint van blauwe hardsteen. Decoratief gebruik van witte steen voor muurbanden, de lateien en de waterlijsten. Korfboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model en bewaarde rechthoekige deur. Portiek voor de toegang met houten schrijnwerk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1927/182.

Auteurs: Verwinnen, Katrien