Serristenbedrijf met villa

Beschrijving

Groot serrebedrijf met villa en magazijn uit het interbellum, de tweede bloeiperiode van de druiventeelt. De serristenvilla is gelegen in de wijk Bakenbosch, in een ruime tuin, die aan de straat toegankelijk is via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Deze villa werd samen met het "magazijn" kadastraal geregistreerd in 1927 in eigendom van E.J.Bt. Adriaens – Stouffs samen met 15 serres. Op het terrein waren hiervoor al serres gebouwd. In de J.B. Michielsstraat in Hoeilaart staat een gelijkaardige villa uit dezelfde periode naar ontwerp van C. Mariën.

Typische serristenvilla uit het interbellum met elementen ontleend aan de cottagestijl. Karakteristiek zijn de gebosseerde onderbouw, de volumewerking met de afwisseling van lijst- en puntgevels, het gebruik van erkers, een balkon en een inkomportiek. Toch verschilt deze villa net als nummer 223 van andere serristenvilla's in de ruime omgeving. Er werd hier namelijk geen gebruik gemaakt van decoratief houtwerk voor bijvoorbeeld het portiek.

Boven het straatniveau gelegen baksteenbouw met verspringende volumes van twee bouwlagen onder gecombineerde, overkragende bedaking (leien) met sierlijk uitgewerkte, omlopende houten kroonlijst. Kenmerkend zijn hier ook de driezijdige erker en toegang onder portiek uitlopend op balkon met betonnen borstwering. Gevarieerde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Eenvoudige achtergevel met getoogde muuropeningen en een overdekking voor de centrale deur (hier wel op houtwerk).

Ten noordwesten naast de villa staat een groot bijgebouw (nummer 342) waar waarschijnlijk de druiven verpakt werden, kadastraal geregistreerd samen met de villa als "magazijn". Baksteenbouw van één bouwlaag met getoogde muuropeningen onder een vernieuwd pannen zadeldak. Centrale poorttravee met puntgevel. Decoratieve bakstenen banden.

Achteraan op het perceel nog veel bewaarde serres waaronder ronde met ijzeren gebint, standaardserres en een warenhuis. Volgens de eigenaar dateren de ronde serres van circa 1912.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1927/183.
  • Informatie verkregen van Henri Adriaens (17 juni 2015).

Auteurs: Kennes, Hilde; Verwinnen, Katrien