Connectiekamer VB 65

Beschrijving

Betonnen bunker, namelijk een connectiekamer VB65 van het telefoonnetwerk, als onderdeel van de KW-linie (van Koningshooikt tot Waver). De linie werd opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog om België te beschermen tegen een Duitse inval. De bunker is niet ingegraven, zoals sommige andere connectiekamers, maar ligt op straatniveau met de toegang aan de straatzijde.

De connectiebunkers lijken sterk op een gevechtsbunker, maar waren niet voorzien van schietgaten daar ze geen gevechtsfunctie hadden. De connectiebunkers waren over heel de linie gestandaardiseerd en zien er dus praktisch overal hetzelfde uit. Enkel de ingang verschilt naar gelang de ligging van de bunker. Aan de lange zijde is er één toegang, in het verleden afgesloten met een metalen deur. De binnenruimte van de bunker is maar klein (1,3 op 0,7 meter) en bood plaats aan slechts één soldaat om bovengrondse kabels aan te sluiten op de doorgaande ondergrondse kabels. In de bunkers was een connectiebord waarnaar de kabels liepen. In de bunker zijn er tegen de achterwand nog metalen elementen, waarschijnlijk waaraan het connectiebord bevestigd was (?). Uit de vloer komen nog twee (van de oorspronkelijk drie) buizen naar boven waarlangs waarschijnlijk de kabels werden binnengeleid.

Auteurs: Verwinnen, Katrien