erfgoedobject

Interbellumvilla

bouwkundig element
ID
301198
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301198

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa uit het interbellum voorzien van een voortuin afgezet met een sierlijke betonnen omheining. Kadastraal geregistreerd in 1935 als eigendom van notarisklerk Jean Frans Vandermeerschen.

Het gaat hier om een eerder sobere, maar verzorgd uitgewerkte villa met een voor de druivenstreek kenmerkend portaal in houtwerk. Het type komt overeen met de serristenvilla’s uit het interbellum (zie Overijse), maar het is niet bekend of bij de woning ook serres hoorden. Dit is één van de weinige villa’s van dit type in Tombeek, hoewel Tombeek ook verschillende serristen kende in het verleden.

Bakstenen woning van twee bouwlagen onder een complexe leien bedaking met één vooruitspringende travee onder puntdak. Witte natuurstenen of gecementeerde banden. Mijtervormige muuropeningen met blauwe hardstenen lekdrempels. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model, bewaarde deur. Uitgewerkt houten toegangsportaal bekroond door een balkon.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1935/31.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumvilla [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.