Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool met onderwijzerswoning op het kadaster geregistreerd als nieuwbouw "Maison d’ecole" in 1870. Links en rechts van het gebouw deels bewaarde ommuring van de speelplaats.

Voor de oprichting van een school in Tombeek was het gehucht voor onderwijs aangewezen op de vrije school in Terlanen. In de jaren 1850 werden door de gemeente Overijse enkele percelen van de Tombeek-Heyde, toebehorend aan de gemeenschap van Tombeek (zie Tombeek), verkocht voor de bouw van een school. Volgens Van San werd de gemeentelijke school gebouwd in opdracht van de provincie, onmiddellijk na 1864. Ook de kinderen van het gehucht Terlanen liepen hier school. De school zou volgens Van San klaar geweest zijn bij aanvang van het schooljaar 1868-1869. Pas in 1908 kwam er in Tombeek een vrije school (zie Lanestraat).

Bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand en vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen; rechthoekige benedenvensters met lateien van blauwe hardsteen en bewaarde luikduimen; licht getoogde bovenvensters onder deels omlopende hardstenen waterlijst met gestrekte uiteinden; vernieuwd schrijnwerk. Rondboogdeur in hardstenen omlijsting onder gelijkaardige waterlijst. Getrapte zijgevels met gelijkaardige muuropeningen, zonder omlijsting en bovenaan een rondboogvormige muuropening. Het interieur werd waarschijnlijk aangepast.

Achteraan klassenvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat); eenvoudige functionele baksteenbouw.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1870/17.
  • VANDE PUTTE G. s.d: Bijdrage II tot de geschiedenis van een Overijses gehucht: Tombeek. De heyde van Tombeek en haar Keizer Karel-legende, Overijse, 43.
  • VAN SAN P. 2007: Het Onderwijs en de Scholen in Overijse in de negentiende eeuw, XXVIIste bijdragen tot de geschiedenis van het land tussen IJse en Lane, Leuven, 107-110.

Auteurs: Verwinnen, Katrien