Geografisch thema

Mommaertsstraat

ID
16900
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16900

Beschrijving

Gekasseide baan die afdaalt, grotendeels als holle weg, van de Nijvelsebaan naar de Abstraat. Het tracé van de baan is al zichtbaar op de Ferrariskaart (circa 1771-1778).

Halverwege de straat is de voormalige semi-gesloten hoeve "Mommaertshof" (nummer 71) te situeren. Vandaag liggen er op de locatie van de historische hoeve, zichtbaar op de Ferrariskaart als pachthoeve "Mamoer", nieuwe hoevegebouwen. Het Mommaertshof werd midden 16de eeuw bewoond door het geslacht Mommaerts. Het ging om een groot omsloten gebouwencomplex met daarrond grote veldblokken. Dit hof gaat minstens terug op een laatmiddeleeuwse ontginning.

Ten noordoosten tegen de Nijvelsebaan zijn er een aantal percelen met een bewaarde bakstenen ommuring, mogelijk als restant van voormalige serrebedrijven voor de druiventeelt.

Op de hoek met de Nijvelsebaan staat een elektriciteitscabine uit begin jaren 1950.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • ROSIER K. (red.) 2005: Terlanen Toen. Fotoboek, Terlanen, 37.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenhuis met aanhorigheden

  • Omvat
    Commandobunker C46

  • Omvat
    Hoevetje

  • Is deel van
    Terlanen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mommaertsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16900 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.