Geheel van twee meergezinswoningen in art-nouveaustijl

Beschrijving

Geheel van twee meergezinswoningen in sobere art-nouveaustijl op een geknikt perceel tussen Van Den Nestlei en Baron Joostensstraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Adolphe Van Coppernolle, naar een ontwerp uit 1912. Volgens de bouwplannen omvat het opbrengsteigendom een winkel, kantoor en zes bescheiden huurkwartieren.

Het complex behoort tot het vroege oeuvre van Adolphe Van Coppernolle, wiens carrière begin jaren 1900 van start ging. Vóór 1910 paste de architect in zijn ontwerpen voor privéwoningen zowel een gematigde art-nouveaustijl als een klassiek geïnspireerde eclectische stijl toe, om zich vervolgens gedurende enkele jaren op de beaux-artsstijl te concentreren. Daarvan behoort het hotel De Vriendt aan de Belgiëlei tot de meest zuivere en prestigieuze uitingen. Vanaf de vroege jaren 1920 liet Van Coppernolle zich opmerken met gebouwen in art-decostijl, waaronder een van de meest stijlvolle voorbeelden in Antwerpen, de club "Claridge" uit 1930 in de Anneessensstraat. Na de Tweede Wereldoorlog lijkt hij niet meer actief te zijn geweest.

Het pand aan de van Den Nestlei, met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde met dakkapel. Zoals voorgeschreven heeft de lijstgevel een parement uit witte natuursteen, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en leien als dakbedekking. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede linker risaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door drielichten, een over twee verdiepingen oplopende bow-window met smeedijzeren balkon, en een dakvenster met gebogen waterlijst. De winkelpui met ijzeren ligger op kraagstenen, wordt geflankeerd door het portaal. Fijne bladranken op borstweringen en boogzwikken, bepalen met het smeedwerk en de korfboogvorm van de muuropeningen het discrete art-nouveaukarakter. Volledig vernieuwd schrijnwerk. Volgens de bouwplannen neemt de winkel met woonkamer, keuken annex badkamer en wc, de begane grond in. Ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal, vormen de drie huurkwartieren bescheiden driekamerwoningen met keuken annex bad en wc. Het dakniveau herbergt twee mansardekamers en een zolder.

Het pand in de Baron Joostensstraat, met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Eenvoudiger van opzet, heeft de lijstgevel een parement uit witte Silezische brikken, met gebruik van witte natuursteen en blauwe hardsteen voor plint en pui, dorpels en hoekblokken. De klemtoon ligt op de brede, geprononceerde venstertravee, gemarkeerd door gebogen balkons met smeedijzeren borstwering of balustrade, de consoles versierd met bladranken. Van het schrijnwerk zijn de smeedijzeren inkomdeur en de houten vensters van de eerste verdieping bewaard. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond twee kantoren en een keuken. Ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal, vormen de drie huurkwartieren bescheiden driekamerwoningen met keuken annex bad en wc. Het dakniveau herbergt twee mansardekamers en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1912#2075-2076.