erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
301136
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301136

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het straatbeeld aan de oneven zijde van de Korte Altaarstraat is verstoord door nieuwbouw en verbouwingen. Van nummers 9 tot 15 is echter een groepje eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen bewaard, waarvan de nummers 11 en 13 een samenstel van twee identieke huizen zijn.

Het zijn twee burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, die door de doorlopende onderdorpels en kroonlijst op klossen een duidelijke eenheid vormen. Nummer 11 is het beste bewaard, met blauwe hardstenen plint, imitatievoegen op de begane grond, kordonlijsten, nadruk op de centrale travee door balkon met ijzeren leuning en door twee verlengde modillons onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen op begane grond en bovenverdieping, hoofdverdieping met segmentboogvensters, die in een omlijsting met oren en sluitstukken zijn gevat. Schrijnwerk is vervangen.

Nummer 13 heeft een tot winkel verbouwde begane grond en is minder versierd dan 11, met rechthoekige vensters in eenvoudige omlijstingen.


Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301136 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.