Neoclassicistische huizenrij

Beschrijving

Deze rij van vier neoclassicistische burgerhuizen werd in 1893 ontworpen door architect Albert Arnou in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze bouwmaatschappij was in 1886 opgericht om het Oostkwartier uit te bouwen tot een wijk voor de betere middenklasse. De maatschappij investeerde zelf in talloze modelprojecten, bestaande uit huizen voor verhuur of doorverkoop. Daarbij sprak ze verschillende architecten aan, van wie Arnou één van de populairste was. Van zijn hand kennen we in Zurenborg tientallen gevelrijen, zowel homogene ensembles in neoclassicisme als afwisselende ensembles waarin eclectische, neoclassicistische en neo-Vlaamserenaissance-gevels worden gecombineerd.

Het viertal hier heeft neoclassicistische, bepleisterde lijstgevels, waarbij de nummers 6 tot 10 een symmetrisch ensemble vormen met identieke gevelopbouw, waar het vierde huis op nummer 12 van af wijkt.

De nummers 6-10 zijn woningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken, waarbij de centrale balkons en de driehoekige frontons voor een eenheid zorgen. De centrale woning (8) van de drie is iets hoger uitgewerkt en geprononceerd met een rond fronton en een spiegelvormig paneel bovenaan de gevel. Verder kregen de drie huizen een blauwe hardstenen plint, een geblokte bepleistering op de begane grond, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige vensteropeningen en geprofileerde kroonlijsten. Grotendeels bewaard schrijnwerk, met onder meer overal de authentieke dubbele voordeur.

Nummer 12 is een halve bouwlaag lager en heeft een totaal andere ritmering van de gevel. Toch werd het in één bouwdossier met de andere drie woningen behandeld. De woning telt drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, met geprofileerde kroonlijst en blauwe hardstenen plint. Imitatievoegen op de begane grond en op de bovenverdieping, opvallende doorlopende onderdorpels op de eerste verdieping en boven. Rechthoekige muuropeningen, die op de eerste verdieping opvallend zijn versierd met boogvelden op consoles; zoldervensters met entablementen. Enkel het schrijnwerk van de deur is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1893 # 569.