Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee identieke, gespiegelde neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd volgens een dossier uit 1892 opgemaakt door de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen. Deze bouwmaatschappij was de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg sinds de jaren 1880 en realiseerde in de Lange Van Ruusbroecstraat talrijke woningen met neoclassicistische en eclectische gevels, allemaal in reeksbouw. Een architect is in dit dossier niet vermeld.

De ruime burgerwoningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels, met kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Begane grond met imitatievoegen, eerste verdieping met centraal balkon met zware balustrade. Verdiepingen verenigd tussen kolossale pilasters met Korinthische kapitelen. Rechthoekige muuropeningen met vervangen schrijnwerk, fijn ijzerwerk in de borstweringen van de bovenvensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 902.