Dorpskom Kwaremont

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Kwaremont

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kwaremont

Beschrijving

De dorpskom van Kwaremont ligt in de Zuid-Vlaamse heuvelstreek, op een helling met de parochiekerk Sint-Amandus als hoogste punt. De bakstenen kerkhofmuur is aan de zijde van de Ommegangstraat een waardevol visueel element voor het dorpsgezicht, wegens het zeer grote niveauverschil tussen deze straat en het kerkhof. In de Ommegangstraat staan enkele ruime hoeven van het gesloten type, waaronder een 18de-eeuwse woning. Verder gekenmerkt door de behouden kasseiverharding aan de Ommegangstraat, het bochtig tracé ervan en de doorgaans kleinschalige bebouwing van de dorpskom. Ook waardevol zicht vanaf de Ronse Baan op de kerktoren en de aangrenzende hoeven met hun karakteristieke dakvolumes.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000682, Dorpskom