• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Vismarkt en omgeving

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Reconstructie van de vooroorlogse trapgevel van 1600 in lokale renaissancestijl, naar plannen van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. 0nder leiding van laatst genoemde had deze typische Ieperse gevel in 1909 een restauratiebeurt ondergaan onder meer met betrekking tot het houtwerk; de oorspronkelijke dubbelhuisopstand was reeds vroeger tot een enkelhuisopstand aangepast. Trapgevel van gele baksteen; uitgewerkte muurankers onder meer met jaartal 1600. Horizontale gevelgeleding door middel van kordonvormende lekdrempel op de tweede bouwlaag, doorgetrokken druiplijsten, en hoofdgestel. Rechthoekige bovenvensters verdiept in geprofileerde tudorboogomlijsting; boogvelden met ruitvormige baksteenversiering. Houten kruiskozijnen. Geveltop: rechte fialen versierd met spiegels. Begane grond aangepast in 1938 naar plannen van architect Jean Coomans (Ieper); nieuwe drieledige winkelpui volgens bouwaanvraag van "zwart Zweedse graniet" en "granit vert nacré van Labrador".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine