Twee eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee eclectische burgerhuizen met gele bakstenen gevels, gebouwd naar een bouwdossier van 1905 in opdracht van Désiré Boel uit de Krijtstraat 31 en Gustaaf Vermassen uit de Klokstraat 27 in Antwerpen. Er wordt geen architect of aannemer vermeld in het dossier.

De woningen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardebedaking met dakvensters, waarvan het gebogen fronton en de vleugelstukken niet meer bewaard zijn. Houten kroonlijsten die zijdelings steunen op klossen en pilasters; hardstenen plint met keldervensters en voetenschrapers. De gele bakstenen lijstgevels zijn geritmeerd door doorlopende onderdorpels en kordonlijsten. Segmentbogige muuropeningen, met schrijnwerk dat in de ramen van de linkerwoning nog authentiek is. Kleurrijke tegelfriezen onder de kroonlijst en in de borstweringen van de bovenvensters. Het eclectische karakter van deze eenvoudige burgerhuizen wordt gevormd door de klassiek ingedeelde en opgebouwde gevels die voorzien zijn van een parement in materialen die we kennen uit de art nouveau.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 157.