erfgoedobject

Badende kinderen

bouwkundig element
ID
300979
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300979

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Badende kinderen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bronzen beeldje op een hoge, ingesnoerde sokkel van graniet, door de Zweedse beeldhouwer Stig Blomberg.

In 1935 ontstaan naar aanleiding van een wedstrijd voor een fontein in Varberg (Zweden), maakte het kunstwerk in 1951 deel uit van de openingstentoonstelling van het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst in het Middelheimpark. Het beeldje werd datzelfde jaar door het stadsbestuur aangekocht, en in 1981 opgesteld in de waterpartij vóór het kantoorgebouw van de intercommunale Antwerpse Waterwerken. Aanleiding was het eeuwfeest van de ingebruikname van het waterleidingennet in Antwerpen.

Het beeldje stelt drie naakte kinderen voor, waarvan de houding het lopen door ondiep water suggereert. De tekst op de hardstenen gedenkplaat luidt: "Badende kinderen, 1935, Stig Blomberg, bezit van het Openluchtmuseum Middelheim, alhier geplaatst naar aanleiding van ‘100 jaar water voor Antwerpen’, 22 juni 1981".

  • VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 134-135.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Badende kinderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.