Nederlands-Oostenrijkse grenspaal

Grenspaal opgesteld in de zuidelijke berm langs de Roden Ossenstraat.

Historiek

Nederlands-Oostenrijkse grenspaal uit de 18de eeuw. Deze grenspaal is geplaatst in de nasleep van de Vrede van Utrecht (1713) en het zogenaamde Barrièretraktaat (1715), waarbij Spanje de Zuidelijke Nederlanden afstond aan Karel VI van Oostenrijk. In reliëf zijn de wapenschilden van de twee landen aangebracht: de staatse, staande en gekroonde leeuw van de Noordelijke Nederlanden en de dubbele arend van de Oostenrijkse Nederlanden.

Deze grenspaal ter hoogte van de Mostaartdijk was door een plaatselijke landbouwer verwijderd, maar werd aan het begin van de jaren 1970 teruggeplaatst.

Beschrijving

Vierkante arduinen paal, bovenaan eindigend in een afgeknotte geprofileerde top. In reliëf is aan de noordoostelijke zijde in een ovaal medaillon een gekroonde, klauwende, staande Nederlandse leeuw aangebracht, met - als symbool voor Eendracht - een naar omlaag gerichte linkerklauw met een bundel van zeven samengebonden pijlen en - als symbool voor Recht - in de naar boven gerichte rechterklauw een krom zwaard. Aan de zuidwestelijke zijde is in reliëf in een ovaal medaillon een Oostenrijkse dubbele arend aangebracht met gespleten hals en dubbele kop, de ene kop naar links gewend, de andere kop naar rechts. De vleugels zijn uitgespreid en naar boven gericht. Boven de gespleten hals komt een keizerlijke kroon.

• ADRIAENSSENS G. 1973: De grens onder het Oostenrijks Bewind, Cnoc is ier, 1, 14-16.
  • GAËTAN 1966: Nederlands-Oostenrijkse grenspalen uit de XVIII° eeuw, Rond de poldertorens, 4, 130-137.

Auteurs: Decoodt, Hannelore