Dorpskom Lembeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Lembeke

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht Dorpskom Lembeke

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Lembeke

Beschrijving

De dorpskern van Lembeke ontplooit zich ter hoogte van Lembeke-Dorp rondom het voormalige kerkhof, voorzien van een lage bakstenen ommuring, met centraal de Parochiekerk Sint-Egidius. De open, vierkante groenzone van het voormalige kerkhof is beplant met onder meer twee vrijheidsbomen en voorzien van een oorlogsmonument. De straat is beplant met lindebomen. Tot het stadsgezicht behoren ook de dorpswoning ten noordwesten van de kerk, gelegen naast de toegang tot het kerkhof, en ten westen Brouwerij Stockman en de bijhorende brouwerswoning. De overige bebouwing rond het plein is heterogeen en bestaat uit arbeiderswoningen, dorpswoningen en herenhuizen, doorlopend tot in het begin van de Heihoekse Kerkwegel.

• LANCLUS K. 2001: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten).