Duitse schakelpost voor telefoonverbindingen

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Hazegraspolder

Betonnen militaire post in de Hazegraspolderdijk, ter hoogte van Zwart Huis.

Historische beschrijving

Het betreft een Duitse schakelpost uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij de bouw van de 'Atlantikwall' werd veel aandacht besteed aan de communicatie tussen de verschillende weerstandsnesten, steunpunten, commandoposten, geschutsopstellingen, radarinstallaties en observatieposten. Telefoonverbindingen speelden hierbij een belangrijke rol. De kabels werden twee meter in de grond ingegraven en waren omwikkeld met metaal of in de meer kwetsbare zones beschermd door een betonnen omhulsel. De aanleg en het onderhoud van de kabelverbindingen was het werk van de afdeling 'Festungs-Kabelbauzug'. In de commandoposten werden betonnen communicatiebunkers van het type 'R616' en 'R617' geïntegreerd. Om storingen op te sporen werden aan het telefoonnet kleine betonnen bunkers gebouwd, de zogenaamde 'Kabelschaltstellen', die dienst deden als schakelpost. Ze werden opgericht daar waar verschillende lijnen elkaar kruisten of op elkaar aansloten. Doordat de schakelposten de verbindingslijnen in kleinere afstanden verdeelden, konden beschadigingen sneller opgespoord worden.

Er bestonden uiteenlopende ontwerpen van dergelijke schakelposten. Achter de Belgische kust is vaak type 2 van 'Kabelschaltstelle Type C' terug te vinden, zoals bij Zwart Huis. Dit type bestaat uit één kamer van 140 x 150 centimeter, met een wanddikte van maximaal 160 centimeter. Als camouflage werd het dak bedekt met aarde en gras. Links van de ingang was er een nis voor een externe verbindingsdoos. In de bunker zelf waren de verbindingsdozen tegen de wand aangebracht. De meeste 'Kabelschaltstelle' hebben luchtgaten die condensatie moeten tegengaan, dit om de contactpunten van de leidingen vrij te houden van roestvorming. De toegang was meestal afgesloten met een stalen deur, type 446PO1.

Er is bij deze bunker geen volgnummer teruggevonden.

Beschrijving

Kleine vierkante betonnen militaire post met opvallend dik dak en dikke muren. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Toegang aan zuidoostelijke zijde, met ernaast een nis met onderaan een ronde opening voor de externe verbindingsdoos.

De ruimte binnenin is klein. Het plafond is versterkt met tegen elkaar geplaatste stalen liggers. De muren zijn gewit. Tegen het plafond zit een ronde buis voor verluchting. Centraal in de vloer zit een kleine vierkante put. Links en rechts staan er betonnen kabelblokken. De ijzeren elementen tegen de muren dienden voor de bevestiging van de kabels.

• LAMBRECHT E. 2013: Knokke-Heist en de Atlantikwall. Schakelposten en schakelputten voor telefoonverbindingen, Cnocke is hier, 50a, 33-36.

Auteurs: Decoodt, Hannelore