Bakstenen muren voor schotbalken

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Hazegraspolder

Beschrijving

Bakstenen muren met sleuven voor schotbalken aan weerszijden van de onderbreking van de Nieuwe Hazegraspolderdijk ter hoogte van de kruising met de Dijkgraafstraat.

Historische beschrijving

De dijk kan aan de hand van een dubbele rij schotbalken afgesloten worden bij een dreigende overstroming. De ruimte tussen beide schotten kan eventueel opgevuld worden. De schotbalken zouden zich naar verluidt bevinden in de bunker langs de Hazegrasstraat 85.

Beschrijving

Bakstenen muren onder natuurstenen dekstenen met afgeschuinde zijmuren onder streklaag. De twee verticale gleuven dienen voor het plaatsen van een dubbele rij schotbalken. De meest noordelijke muur is tegen de zuidelijke rand van de dijk in gele baksteen opgetrokken, de meest zuidelijke muur is tegen de noordelijke rand van de dijk opgetrokken in rode baksteen. Op de grond tussen de twee muren zijn langwerpige natuurstenen sleuven te zien.

• Mondelinge informatie verkregen van Luc Van Rillaer (19 maart 2015).

Auteurs: Decoodt, Hannelore