Woning Bogaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Bogaert

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelwijk Korte Rijakkerstraat

Beschrijving

Vrijstaande woning in expostijl, naar ontwerp van architect Willy Friant uit december 1960, opgetrokken voor de heer Oscar Bogaert.

Het pand is gebouwd op een trapeziumvormig perceel, dat aan de achterzijde versmalt en dat aan straatzijde noordgericht is. De woning wordt voorafgegaan door een eenvoudige voortuin met gazon, met aan de straat een lage afsluiting, deels een gemetseld muurtje, deels een opengewerkt betonnen hek.

Het pand op onregelmatig grondplan telt één tot twee bouwlagen met een parement in witgeschilderde baksteen, op een lage plint in breuksteen (volgens de plannen). Het is voorzien van een voor de expostijl typerend vlinderdak. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

De voorgevel heeft centraal een verdiept inkomportaal op vierkant grondplan. Het portaal is bovenaan afgewerkt met verticale, houten latten en het is volledig beglaasd aan de westkant. De oorspronkelijke voordeur werd vervangen. Het portaal wordt verlicht door een vierkant bovenlicht.

De voorgevel is voor de rest vrij gesloten, met uitzondering van de garagepoort en twee bescheiden, bijna vierkante vensteropeningen, ten oosten op de eerste verdieping en ten westen op de gelijkvloerse verdieping.

De oostgevel wordt op de verdieping doorbroken door een bijna gevelbreed bandvenster en op de benedenverdieping door een smaller, iets korter bandvenster. De zuid- en westgevel zijn volgens de plannen meer opengewerkt, al dan niet met bovenliggende muurdelen uitgewerkt in verticale planken of in een contrasterende donkerdere baksteen.

De planindeling van de woning, zoals voorzien volgens de bouwplannen, is nog eerder conventioneel. Aan de oostkant liggen van noord naar zuid de garage, een bergplaats en een bureau, dat via enkele trapjes in verbinding staat met de woonkamer ten westen ervan. De centrale inkomhal aansluitend op het inkomportaal geeft eveneens toegang tot deze woonkamer, die via een dubbele deur uitgeeft op de tuin.

Aan de westkant van de woning liggen verder nog de eetkamer, aansluitend bij de living en de gesloten keuken aan straatzijde. De inkomhal heeft een dubbele hoogte, de trap naar de verdieping leidt naar een oostelijke galerij, waar twee slaapkamers, een studio-slaapkamer en een badkamer op uitkomen. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

De woning werd gerenoveerd en aan de achterzijde verbouwd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Mariakerke, doos 70, 1961-077.