Dorpskom Baaigem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Baaigem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Baaigem

Beschrijving

De dorpskom van Baaigem wordt bepaald door twee kernen, namelijk de Sint-Bavokerk en de windmolen Prinsenmolen.

Het zuidelijke deel van deze tweeledige dorpskern wordt gevormd door de parochiekerk Sint-Bavo en haar omgeving, die bestaat uit onder meer de omliggende pastorie, een voormalige herberg en gemeentehuis, de herberg In de afspanning De Klok en Hof te Baaigem. Verder wordt dit deel van de dorpskern gekenmerkt door dorpswoningen, boerenarbeiderswoningen en hoeven, bijvoorbeeld Prinsenmolenstraat 1 en Grintweg 2.

Het noordelijke deel wordt bepaald door de Prinsenmolen met nabij gelegen molenaarswoning, evenals een semigesloten hoeve en omliggende landbouwpercelen.

• BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.