Dorpskom Semmerzake

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Semmerzake

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Semmerzake

Beschrijving

Semmerzake is een straatdorp, gelegen op de as Merelbeke-Gavere, op de oostelijke heuvelkam van de Scheldevallei.

Het dorpscentrum wordt gekarakteriseerd door smalle straatjes met een bochtig verloop, hetgeen interessante perspectieven oplevert, zoals bijvoorbeeld het zicht op de pastoriemuur vanaf het bochtige einde van de Aalbroekstraat en de perspectieven op de kerk vanaf de hoek Dorpsstraat-Aalbroekstraat en vanaf Grote Broek. In de straat genaamd Grote Broek is de oude kasseiverharding nog aanwezig, hetgeen bijdraagt tot het pittoreske karakter van het dorp, dat ook bepaald wordt door het afhellend terrein ten westen van de kerk (Grote Broek en Berggat).

Opvallend is de nog homogene kleinschaligheid van de oude bebouwing, waarvan enkele gevels witgeschilderd zijn. Daar waar de woningen gegroepeerd zijn, vormen ze een homogeen geheel (zoals bijvoorbeeld de omgeving van het kerkhof en langsheen de Dorpsstraat).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000684, Dorpskom (S.N., 1982).