Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant op grotendeels omhaagd terrein en opklimmend tot de 18de eeuw; heden bestaande uit een grotendeels bekiezeld erf met woning ten zuidwesten, schuur ten noordwesten, bakhuisje ten zuidoosten en wagenhuis ten oosten. Gerestaureerd circa 1990 naar ontwerp van K. Beeck.

Voormalig woonstalhuis, heden woning, met witgeschilderde en verankerde lijstgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van de straat, Vlaamse pannen) met klimmende dakvensters. Deels aangepaste muuropeningen met vernieuwde kruiskozijnen en rondboogdeurtje. Interieur met bewaarde balkenroostering, troggewelf, haard met dubbele schouwmantel, opkamer, kelder met tongewelf. Vernieuwd dakgebint boven woongedeelte.

De oorspronkelijke schuur van leem- en vakwerk werd door de vroegere eigenaars gesloopt circa 1970; in 1980 kochten de huidige eigenaars ter vervanging een gelijkaardige schuur, afkomstig van de Bartstraat nummer 21 te Nijlen-Kessel; voor de ontbrekende of te vernieuwen balken werd hout gerecupereerd van een schuur te Keerbergen. Heden bestaande uit het gerecupereerde stijl- en regelwerk met een vulling van snelbouwsteen bezet met plaaster, onder schilddak (schuin ingeplant, Vlaamse pannen); uitgespaarde oosthoek; oudste graffiti opklimmend tot 1778.

Wagenhuis met aansluitend varkenshok afkomstig van de voormalige "Clockhoeve", Hoogstraat 328 te Duffel, zie aldaar, en hier heropgebouwd in 1983. Imitatie-vakwerkbouw met oorspronkelijke indeling en deels bewaard stijl- en regelwerk onder laag reikend schilddak (schuin ingeplant, Vlaamse pannen). Het bovengebint van olm was ingestort en werd vernieuwd.

Bakhuisje opgericht in 1882, zie de inscriptie op de deurlatei "IHS 1882". Volgens de overlevering in oorsprong gemeenschappelijk bakhuis voor de omgeving zogenaamde "Plein". Rechthoekige bakstenen constructie met aangebouwde oven, onder pannen zadeldak. Rechthoekige deur onder houten latei.

• Gegevens verstrekt door Mevr. Van Hoof.