erfgoedobject

Leiplatanen in concentrische cirkels op het Koningin Maria Hendrikaplein

landschappelijk element
ID
300890
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300890

Juridische gevolgen

Beschrijving

De in twee concentrische cirkels aangeplante platanen bevinden zich op het Koningin Maria Hendrikaplein te Gent.

Historiek

De aanleg van het vijfhoekig Koningin Maria Hendrikaplein voor het Sint-Pietersstation, voorzien bij de urbanisatie van de wijk Sint-Pieters-Aaigem in 1902, werd voornamelijk gerealiseerd in 1912-1913 voor de Gentse wereldtentoonstelling van 1913, na de bouw van het nieuwe Sint-Pietersstation in 1908-1912. Het plein vormde het centrum van het nieuwe stadsgedeelte waarheen de verschillende nieuwe lanen convergeren. De pleinaanleg met omlopende platanen en centrale bloemenperken dateert van 1922.

Beschrijving

De gekandelaberde en in de vorm van een plat loverdak geleide platanen (60 op het moment van de bescherming in 1995) zijn aangeplant in twee concentrische cirkels als afzoming van het verkeersvrije plein. Een rij van acht identieke platanen lijnt de noordoostelijke gevelwand van het plein af.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001011, Sint-Pietersstation en Koning Maria Hendrikaplein (BOGAERT C., 1995).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leiplatanen in concentrische cirkels op het Koningin Maria Hendrikaplein [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300890 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.