Woning Maes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Maes

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelwijk Korte Rijakkerstraat

Beschrijving

Woning gebouwd door de Gentse architect Marcel Dietens in opdracht van ingenieur Leo Maes volgens bouwaanvragen van 1957 en 1958. Het pand is gelegen op het hoekperceel van de Korte Rijakkerstraat en de toenmalige Nevelsestraat, heden Edgard Blanquaertstraat.

Representatieve, modernistische woning die op vraag van de eigenaars geïnspireerd werd op internationale voorbeelden zoals ontwerpen van architect Marcel Breuer. Het pand werd in eerste instantie ontworpen door de associatie van René Heyvaert en Olivier Nowé, zoals verplicht was door de voorwaarden van de verkoop van de grond (zie wijk Korte Rijakkerstraat). Na een eerste presentatie van het voorontwerp, hadden de eigenaars echter hun bedenkingen over de stabiliteit en de duurzaamheid van de minimale constructie, die door deze architecten werd voorgesteld. De vroegst ingediende bouwplannen uit 1957 van de hand van deze associatie vertonen reeds een mildering van de radicale ideeën, waarbij het gebruik van goedkope houtvezelplaten werd verlaten ten voordele van een bakstenen volume onder een pannen zadeldak. De planindeling vertoont gelijkenissen met het later uitgevoerde ontwerp, waarbij de leefruimtes op de eerste verdieping gesitueerd zijn boven een functionele sokkel en waarbij de tuingevel sterk is opengewerkt. Na onderhandeling van de eigenaars werd de realisatie van het ontwerp uiteindelijk overgedragen aan Marcel Dietens. De definitief goedgekeurde bouwplannen uit 1958 zijn door hem gesigneerd. Een struikelblok voor de gemeente was het platte dak, dat niet strookte met de 'plaatselijke esthetiek' en waarvoor geen vergunning kon worden afgeleverd zonder een wijziging van het plan van aanleg van de wijk.

Bungalow van twee bouwlagen onder een plat dak, voorzien van een contrasterende afwerking van de onder- en bovenbouw, respectievelijk wit geschilderde baksteen en een afwerking met houten planchetten in teak. De uitwendige vorm vertaalt de planindeling en speelt volledig in op de oriëntatie. De benedenbouw is ten zuiden aan de tuinzijde sterk opengewerkt en is links voorzien van een transparant volume dat op de bouwplannen benoemd wordt als wintertuin en geflankeerd wordt door een open terras, overdekt door de uitkragende bovenverdieping. Privacy wordt gegarandeerd door de leefruimtes te verheffen boven de grond, waarbij de bewoners een aangenaam zicht op de omgeving bewaren via de gevelbrede vensterpartij. De andere gevels zijn eerder gesloten en worden geopend met functionele venster- en deuropeningen. Het schrijnwerk van de ramen en de garagepoort aan de zijde van de Korte Rijakkerstraat is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen omvat de gelijkvloerse verdieping naast de wintertuin, een berging, een stookplaats, een toilet en de garage. De bovenverdieping is bereikbaar via een binnen- en buitentrap, en omvat een leefruimte volgens open plan met woonkamer, eetplaats en keuken. Op de overloop bevindt zich ook nog een open zitplaats. Daarnaast zijn er nog twee slaapkamers en een badkamer voorzien. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, BA Mariakerke, 1957-003 (doos 48) en 1958-109 (doos 56).
  • DOCKX N., LAPORTE L. en MAST J. (ed.) 2006: René Heyvaert, Gent, 58-65.